Wat is een burn-out?
Een burn-out komt niet zomaar uit de lucht vallen. Vaak is er gedurende een hele lange tijd, maanden soms jaren een disbalans tussen de energie die iemand geeft en ontvangt. Deze disbalans wordt niet alleen veroorzaakt door het werk dat men doet. Het is een wisselwerking tussen de werksituatie, privé omstandigheden en iemands persoonlijkheid.
Wat zijn de 4 belangrijkste kenmerken van een burn-out:
- Extreme vermoeidheid
- Emoties niet onder controle hebben
- Niet goed kunnen nadenken
- Afstand willen nemen, nergens toe in staat zijn
Vragen van werkgever
Een burn-out kan heel lang duren, hoe langer iemand thuis zit zonder coaching hoe langer het duurt voordat iemand terugkeert. Soms komt iemand nooit meer werken. Snel handelen is dus belangrijk.
Als werkgever kun je aanbieden om de coaching te betalen van de werknemer zodat er goede begeleiding plaatsvindt waardoor iemand sneller hersteld.
Een werknemer is verplicht om te werken aan het herstel om terug te keren naar het werk. Ze zijn niet verplicht om de door de werkgever voorgedragen coach te accepteren maar het is nog nooit gebeurd dat iemand dit heeft geweigerd. Medewerkers met een burn-out zijn juist heel blij en opgelucht met alle hulp die ze kunnen krijgen.
Het kennismakingsgesprek kan al binnen 7 werkdagen plaatsvinden om daarna te bepalen wanneer met de coaching wordt gestart. Soms heeft iemand eerst nog een paar weken rust nodig voordat we kunnen beginnen.
Workshop leidinggevende
Als werk mensen geluk brengt, dan zorgt dat voor meer motivatie en voldoening, meer bevlogenheid, daardoor zijn medewerkers productiever, innovatiever en inclusiever. Het hangt samen met minder verzuim, minder verloop, beter samenwerken en op termijn betere bedrijfsresultaten. Kortom een win win situatie.
Leidinggevende zijn belangrijk voor dat werkgeluk van de medewerkers en daardoor kunnen zij een rol spelen in het voorkomen van een burn-out. Zij zijn in staat om te signaleren als het niet goed gaat met iemand, zij weten wat de werklast is van medewerkers en kennen de omstandigheden waarin gewerkt word.
Maar werkgeluk is geen einddoel, het is dynamisch en dient onderhouden te worden en vraagt om randvoorwaarden vanuit de omgeving. Tijdens de workshop wordt ingegaan op de rol van een leidinggevende, de randvoorwaarden en de belangrijkste behoeften van werknemers waardoor de energiebalans goed is en blijft.